Kompostas – tai viena vertingiausių ir ekologiškiausių trąšų, kurią gali pasigaminti kiekvienas sodininkas. Tinkamai paruoštas kompostas pagerina dirvožemio struktūrą, padidina jo derlingumą ir aprūpina augalus visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Tačiau didžiausias jo trūkumas – laikas. Natūralus komposto irimo procesas gali užtrukti net kelerius metus. Laimei, yra paprastas būdas šį laiką sutrumpinti kelis kartus.
Kaip paspartinti komposto irimą?
Norint pagreitinti komposto irimą, nebūtina naudoti cheminių priedų ar brangių specialių aktyvatorių. Užtenka vos vieno įprasto dalyko – saldaus gazuoto gėrimo. Į komposto duobę supylus kolą, „Pepsi“ ar kitą pigesnio segmento limonadą, procesas tampa kelis kartus greitesnis.
Vidutinio dydžio komposto duobei pakanka apie 2 litrų gėrimo, o jei duobė didesnė – atitinkamai daugiau. Po to svarbiausia kelias dienas laikytis tam tikros priežiūros – maišyti turinį ir reguliariai papildyti šiltu vandeniu.
Kodėl saldus gazuotas gėrimas toks veiksmingas?
Saldžiųjų gėrimų sudėtyje yra cukraus ir orto-fosforo rūgšties. Būtent šios medžiagos suaktyvina mikroorganizmų veiklą, o jie ir yra atsakingi už organinių atliekų irimą. Kai sąlygos palankios, mikroorganizmai dirba greičiau, todėl procesas vietoj kelių metų užtrunka vos 4–6 savaites.
Cukrus tampa maisto šaltiniu bakterijoms, o orto-fosforo rūgštis sukuria terpę, kuri skatina organikos skaidymąsi. Be to, šilto vandens įpylimas padeda palaikyti tinkamą drėgmę ir šilumą – dar du svarbius komposto brendimo faktorius.
Kaip tinkamai taikyti šį metodą?
- Užpildykite komposto duobę maisto atliekomis ir augalinėmis liekanomis.
- Supilkite 2 litrus saldaus gazuoto gėrimo (didesnei duobei – daugiau).
- Kasdien arba bent kas antrą dieną maišykite komposto turinį.
- Įpilkite šiek tiek šilto vandens, kad palaikytumėte optimalią drėgmę.
- Po 4–6 savaičių turėsite paruoštą naudoti kompostą.
Kokios atliekos tinkamiausios greitam kompostavimui?
Norint pasiekti geriausių rezultatų, į duobę reikėtų dėti tinkamas organines medžiagas.
- Maisto likučiai: daržovių ir vaisių žievės, kavos tirščiai, arbatos pakeliai.
- Augalinės liekanos: nupjauta žolė, nukritę lapai, smulkintos šakelės.
- Namų atliekos: kiaušinių lukštai, pjuvenos (nedideliais kiekiais).
Verta vengti mėsos, žuvies, pieno produktų ar didelio kiekio riebalų, nes jie trukdo procesui, gali skleisti nemalonų kvapą ir privilioti kenkėjus.
Kokie privalumai naudojant šį metodą?
- Laiko sutaupymas. Vietoj 1–2 metų kompostą galima „subrandinti” vos per mėnesį.
- Natūralumas. Nereikia cheminių priedų ar brangių preparatų.
- Praktiškumas. Panaudojamos paprastos buitinės priemonės.
- Draugiškumas aplinkai. Pasigaminus trąšas savarankiškai, sumažinamas buitinių atliekų kiekis.
Pabaigai
Komposto gamyba nebūtinai turi būti ilgas ir daug kantrybės reikalaujantis procesas. Pasitelkus paprastą gudrybę – saldų gazuotą gėrimą – galite paspartinti organinių medžiagų irimą ir gauti vertingą, ekologišką trąšą vos per kelias savaites. Svarbiausia – užtikrinti tinkamą drėgmę, reguliarų maišymą ir subalansuotą atliekų sudėtį. Taip jūsų sodas ar daržas greitai bus praturtintas kokybišku kompostu, o augalai – stiprūs ir derlingi.