Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Saldūs ir gardūs obuoliai

Saldžiausi obuoliai iš savo sodo: kaip užauginti gardų derlių?

 

Obuoliai – vienas svarbiausių lietuviško sodo vaisių. Juos valgome šviežius, spaudžiame sultis, kepame pyragus. Tačiau ne visi jie vienodai saldūs – kartais obuoliai pasirodo pernelyg rūgštūs arba beskoniai. Tad kyla klausimas – kas lemia obuolių skonį ir kaip užauginti tikrai saldų, gardų derlių?

 

Pagrindiniai veiksniai, kurie lemia saldų ir gardų obuolių skonį

 

Tinkamos veislės pasirinkimas – pirmas žingsnis į saldžius vaisius

Obuolių skonis pirmiausia priklauso nuo pasirinktos veislės. Jei norite saldžių, aromatingų obuolių, rinkitės desertines veisles.

  • Saldžiosios ir populiarios veislės: ‘Alyvinis’, ‘Lobo’, ‘Šampion’, ‘Jonagold’, ‘Ligol’, ‘Rubinola’.
  • Universalaus skonio: ‘Discovery’, ‘Elstar’, ‘Zaria Alatau’ (hibridinė veislė, dažnai auginama Europoje).

Tad pirmiausia verta pagalvoti, ar ieškote vaisių šviežiam valgymui, ar labiau tinkančių perdirbimui.

Saldūs ir gardūs obuoliai iš savo sodo
Saldūs ir gardūs obuoliai iš savo sodo 

 

Saulės šviesa – natūralus saldiklis

Kuo daugiau šviesos gauna obelis, tuo saldesni būna jos vaisiai.

  • Obelį sodinkite atviroje, saulėtoje vietoje.
  • Reguliariai genėkite šakas, kad jos viena kitai neužstotų šviesos.
  • Pavėsyje užauginti obuoliai paprastai būna mažiau saldūs ir blyškesni.

 

Dirvožemio kokybė ir trąšos

Obuolių skonį stipriai lemia dirvožemio sudėtis.

  • Derlinga, puri ir neutrali dirva – geriausia terpė saldiems vaisiams.
  • Jei žemė rūgšti, obuoliai linkę tapti rūgštesni.
  • Tręšiant svarbiausia – kalio ir fosforo balansas, nes jie skatina cukrų kaupimąsi vaisiuose.

 

Vandens svarba saldumui

Laistymas yra vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių obuolių skonį.

  • Jei trūksta vandens, vaisiai būna maži ir rūgštūs.
  • Laistant saikingai ir reguliariai, obuoliai sukaupia daugiau sulčių ir natūralių cukrų.
  • Geriausia – gilesnis, bet retesnis laistymas, kad drėgmė pasiektų šaknų zoną.

 

Apsauga nuo ligų ir kenkėjų

Sveikas medis užaugina saldesnius obuolius.

  • Amarai, rauplės ar kitos ligos ne tik kenkia derliui, bet ir keičia vaisių skonį.
  • Profilaktinė apsauga – purškimas ekologiškomis priemonėmis, vario ar sieros preparatais – padeda išlaikyti vaisius sveikus.

 

Tinkamas skynimo laikas

Net geriausia obelis gali užauginti prasto skonio obuolius, jei obuoliai skinami per anksti arba per vėlai.

  • Per anksti nuskinti – kieti, rūgštūs, neišsivystę.
  • Pernokę – miltingi, praranda aromatą.
  • Kiekviena veislė turi savo nokimo laiką – labai svarbu jo laikytis.
Puikūs obuoliai iš savo sodo
Puikūs obuoliai iš savo sodo 

 

Populiariausios saldžių obuolių veislės Lietuvoje

Veislė Skonio tipas Nokimo laikas Ypatybės
Alyvinis Saldžiarūgštis Rugpjūčio vidurys Senovinė lietuviška, labai kvapni, ankstyva.
Lobo Saldus Rugsėjo pabaiga Kanadietiška veislė, puikiai tinka desertams.
Šampion Labai saldus Spalis Aromatinga, desertinė, mėgstama visoje Europoje.
Jonagold Saldus Rugsėjis–spalis Dideli, kvapnūs obuoliai, ilgai išsilaiko.
Ligol Labai saldus Spalis Puikiai laikosi žiemą, tvirti, saldūs vaisiai.
Rubinola Saldus, aromatingas Rugsėjo pabaiga Ekologiškam auginimui tinkama veislė, mažiau serga rauplėmis.
Elstar Saldžiarūgštis Rugsėjis Aromatinga, desertinė, mėgstama vaikų.

 

Taigi…

Saldžių obuolių paslaptis slypi ne tik veislėje, bet ir priežiūroje: tinkama vieta, subalansuotas laistymas, trąšos, reguliarus genėjimas, apsauga nuo ligų ir teisingas skynimo laikas. Derindami šiuos veiksnius, galėsite džiaugtis sodriai saldžiais, sultingais obuoliais, kurie taps jūsų sodo pasididžiavimu.

 

Jei patiko, pasidalink
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.